Φιλοσοφία

Η σωστή δίαιτα δεν βασίζεται σε απαγορεύσεις αλλά σε προϋποθέσεις

Η επιθυμία για απώλεια βάρους δεν ταυτίζεται με την ετοιμότητα και την ικανότητα κάποιου να τα καταφέρει. Το άτομο που πρόκειται να μπει σε διαδικασία απώλειας βάρους χρειάζεται να εκπαιδευτεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ένας μαραθωνοδρόμος θα εκπαιδευόταν να τρέξει μεγάλες αποστάσεις.

Αποτελεί πολύ δύσκολο εγχείρημα να πείσεις έναν άνθρωπο που έχει κάνει δεκάδες δίαιτες στην ζωή του να κάνει άλλη μια. Είναι δεσμευτικό να σου καθορίζει κάποιος την τροφή που θα καταναλώσεις με περιορισμένο εύρος επιλογών και ποσοτήτων μέσω της εφαρμογής ενός συγκεκριμένου διαιτολογίου.

Το φαγητό πέρα από θρέψη είναι φίλος, αποτελεί ικανοποίηση, συμβάλλει στην βελτίωση της καλής μας διάθεσής μέσω παραγωγής ορμονών και ικανοποίησης των αισθήσεων. Είναι συνδεδεμένο με αισθήματα φροντίδας, ασφάλειας, ζεστασιάς, με στιγμές παρέας, χαλάρωσης κι επιβράβευσης μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πάρτι γενεθλίων χωρίς τούρτα ή γάμο χωρίς μπουφέ, ψητό κοτόπουλο με σαλάτα ενώ οι υπόλοιποι να τρώνε το μουσακά της μαμάς στο κυριακάτικο τραπέζι.

Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό, μια σχέση που αντί για φόβο και ένοχή να μας προκαλεί θετική σκέψη και ικανοποίηση. Η δίαιτα αποτελεί παράγοντα διαιώνισης του προβλήματος Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων.